INDAYATI, SULISTIYANI (2008) FAKTOR RISIKO KEJADIAN OBESITAS PADA ANAK UMUR 10-12 TAHUN (Studi pada anak di SD Yayasan Sekolah Kristen Indonesia 3 Semarang). Undergraduate thesis, Diponegoro University.
| PDF - Published Version 7Kb |
Official URL: http://www.fkm.undip.ac.id
Abstract
Saat ini obesitas telah menjadi suatu epidemi global, dimana anaka-anak yang obesitas cenderung menjadi oveeweight saat dewasa dan akhirnya dapat mengalami gangguan kesehatan. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui faktor risiko obesitas pada anak SD khususnya di SDK YSKI 3 Semarang. Penelitian ini menggunakan jenis penelitian deskriptif analitik dengan pendekatan cross sectional. Sampel berjumlah 72 anak dari kelas 4, 5 dan 6, diambil menggunakan metode purposive sampling. Pengolahan data menggunakan program Nutrsoft, Microsoft Excel 2003 dan SPPSS for Windows versi 12.0. Analisis data berupa analisis univariat (tabel distribusi data dan grafik) dan analisis bivariat menggunakan uji Chi-square dan rasio prevalen (RP). Hasil Penelitian Petunjukkan bahwa kejadian obesitas di SDK YSKI 3 Semarang sebesar 29,17%. Sebesar 56,52% anak obes sering mengonsumsi fast food. Sebesar 31,25% anak obes melakukan aktivitas fisik ringan. Sebesar 43,18% anak obes mempunyai tingkat kecukupan energi lebih. Sebesar 64,71% anak obes memiliki orang tua yang keduanya kegemukan. Ada hubungankonsumsi fast food (p=0,000, RP=6,663), tingkat kecukupan energi (p=0,001, RP=9,880), tingkat kecukupan protein (p=0,000, RP=16,000), genetik riwayat obesitas orang tua anak (p=0,000, RP=6,510) dengan terjadian obesitas. Tidak ada hubungan tingkat aktivitas fisik dengan kejadian obesitas dengan p=0,271 dan bukan merupakan faktor risiko kejadian obesitas. Saran untuk siswa dan guru adalah untuk mengenal pemilihan makanan yang baik dan seimbang zat gizinya. Kata Kunci: faktor risiko, obesitas, anak umur 10-12 tahun OBESITY RISK FAKTOR IN CHILDREN AGED 10-12 YEARS OLD (A Study in Yayasan Sekolah Kristen Indonesia Elementary School Children) Currently, obesity is becoming a global epidemic, where chidren with obesty have tendency becoming overweight and finally having health problem when adult. The aim of this research is to know obseity risk factor in elementary school children especially in YSKI 3 Elementary School Semarang. This research using analytic descriptive research method with cross sectional approach. Using purposive sampling, 72 children are taken from 267 children in 4th, 5th, 6th grade population. Data is being process with Nutrsoft, Microsoft Excel 2003 and SPSS for Windows version 12.0 proramme. data analysis are in univariat analysis (data distribution table and graphic) and bivariat analysis using chi square and ratio prevalent (RP) This research shows that obseity reach 29,17%. A 56,52% obsese children consumed fast food frequently. A. 31,25% obese children having leisure physical activity. A 43,18% obese children having over energy requirement level. A 50% obese children having over protein requirement level,. A 4,28% obese children have both parents with normal weight. There's a fast food consumption relation (0,000 p value, RP=6,663), energy requirement level (0,001 p value, RP=9,880), protein requirement level (0,000 p value, RP=16,000), genetic in parent's obesity record (0,000 p value, RP=6,510) with obesity. There's no physical activity relation with obesity with 0,271 p value and lt,s not an obesity risk factor. Suggestion to children and teacher is to have a nutrition education in choosing food with balance nutrition. Keyword : SDrisk factor, obesity, children, aged 10-12 years old, elementary school
Item Type: | Thesis (Undergraduate) |
---|---|
Subjects: | R Medicine > RA Public aspects of medicine > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine |
Divisions: | Faculty of Public Health > Department of Public Health |
ID Code: | 7135 |
Deposited By: | INVALID USER |
Deposited On: | 02 Mar 2010 10:12 |
Last Modified: | 02 Mar 2010 10:12 |
Repository Staff Only: item control page