Chaniago, Agung Setiawan Syahputra and Ariwibowo,, Didik (2015) RANCANG BANGUN PROTOTIPE ALAT PENGUPAS KULIT SINGKONG BERPENGGERAK MOTOR LISTRIK ( DESIGN OF CASSAVA PEELER PROTOTYPE WITH ELECTRIC MOTOR ). Undergraduate thesis, D3 Teknik Mesin Fakultas Teknik.
| PDF 47Kb | |
| PDF 102Kb | |
| PDF 273Kb | |
PDF Restricted to Repository staff only 490Kb | ||
PDF Restricted to Repository staff only 451Kb | ||
| PDF 84Kb |
Abstract
Singkong dapat diolah menjadi tepung singkong termodifikasi (modified cassava flour/mocaf) yang memiliki karakterisasi mirip dengan tepung terigu. Disamping itu dengan dikembangkannya teknologi baru tepung mocaf ini dapat mengurangi ketergantungan Indonesia dari impor tepung terigu. Proses produksi mocaf didahului dengan proses pengupasan. Saat ini proses pengupasan singkong dilakukan secara manual. Proses pengupasan manual ini membutuhkan waktu yang lama sehingga untuk mendukung proses produksi mocaf dibutuhkan tenaga kerja yang banyak pada proses pengupasan. Pengembangan suatu alat untuk memembantu proses pengupasan sangat dibutuhkan untuk kelancaran proses produksi mocaf. Tugas akhir ini bertujuan untuk mengembangkan disain alat pengupas kulit singkong secara mekanik, kemudian alat dipabrikasi dan diuji. Alat ini menggunakan prinsip pengupasan rotasi yang digerakan oleh motor listrik. Proses pengupasan dilakukan dengan posisi vertikal dan bahan yang digunakan sebagai alat untuk pengupasan adalah kawat besi yang berfungsi sebagai penggerus kulit singkong. Alat ini terbuat dari rangka berukuran 50 cm x 39 cm x 55 cm dengan bahan mild steel profil L. Casing terbuat dari mild steel dengan ukuran menyesuaikan. Komponen pengupas terbuat dari stainless steel dengan panjang 18 cm dan diameter 10 cm. Alat diuji dengan cara mengumpankan singkong secara vertikal. Hasil pengujian menunjukkan bahwa mekanisme pengupasan pada alat ini menjanjikan untuk dapat diaplikasikan secara komersial. Kata Kunci : Pengupas, Kulit Singkong Developing of cassava flour is has great opportunity and has not been socialized properly. Cassava can be processed into modified cassava flour (mocaf) which has a good characterization similar to wheat flour. Besides, with the development of this nem modified cassava flour was found to reduce Indonesia’s dependence on imported wheat flour. Production process of modified cassava flour is preceded by peeling process. All this time, the process of peeling was done manually. Manual peeling process takes a long time to support the production process of modified cassava flour, it takes a lot of labor in the peeling process. Developing an equipment to help peeling process is needed for production process of modified cassava flour. This final project clims to develop a cassava peeling machine mechanically, then the machine was fabricated and tested. This prototype under rotation peeling principle which driven by an electric motor. Peeling process is do in a vertical position and material which used as a tool for peeling proses is an iron wire which serves as an cassava peel. The prototype was made from a frame which have dimensions 50 cm x 39 cm x 55 cm with a L-profile mild steel material. The casing was made from mild steel with fit size with frame. Peeler components were made from stainless steel has a length 18 cm and diameter 10 cm. The machine was tested by feeding of cassava vertically. The test results shown that its peeling mechanism is promise to be alicable commercially.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) |
---|---|
Subjects: | T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery |
Divisions: | Faculty of Engineering > Diploma in Mechanical Engineering Faculty of Engineering > Diploma in Mechanical Engineering |
ID Code: | 47147 |
Deposited By: | INVALID USER |
Deposited On: | 22 Dec 2015 12:41 |
Last Modified: | 25 Dec 2015 19:18 |
Repository Staff Only: item control page