KEJUT SUHU DAN SALINITAS SEBAGAI UPAYA PERCEPATAN PELEPASAN SPORA Gracilaria gigas

Susilo, Endang Sri and Suryono, Chrisna Adhi (2001) KEJUT SUHU DAN SALINITAS SEBAGAI UPAYA PERCEPATAN PELEPASAN SPORA Gracilaria gigas. Documentation. UNIVERSITAS DIPONEGORO.

[img]
Preview
PDF - Published Version
195Kb
[img]PDF - Published Version
Restricted to Repository staff only

524Kb

Abstract

Pelepasan spora dari Gracilaria dapat dipengaruhi oleh kondisi lingkungan seperti suhu dan salinitas. Perubahan suhu dan salinitas dapat merangsang membukanya dinding karpospora sehingga spora dapat lepas. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui suhu dan salinitas yang tepap untuk pelepasan spora. Rancangan yang digunakan dalam penelitian ini adalah rancangan acak lengkap dengan perlakuan kejut suhu (25°C, 27°C, 29°C, 25°C, 31°C, dan 33°C). Sedangkan untuk perlakuan kejut salinitas (28 ppt, 30 ppt, 32 ppt, 34 ppt dan 36 ppt). Uji Anova digunakan untuk mengetahui adanya perbedaan rnasing masing perlakuan. Spora yang banyak terlepas selama penelitian terlihat pada kejut suhu 31°C sedangkan yang terendah pada kejut suhu 25°C (kontrol). Sedangkan untuk kejut salinitas jumlah spora terbanyak yang lepas pada kejut salinitas 34 ppt dan terendah pada salinitas 28 ppt (kontrol). Kesimpulan yang didapat adalah kejut suhu dan salinitas dapat dimanfaatkan untuk pelepasan spora. Summary The realize of Gracilaria spores can be influenced by environment condition such as temperature and salinity. The changing of temperature and salinity will stimulated carpospores wall to open and realize spores contain. The aim of these study was to looking for the maximum of temperature and salinity to realize spores of Gracilaria. Randomized design was applied on these studies with the temperature shock treatment was 25°C, 27°C, 29°C, 25°C, 31°C, and 33°C. Mind while the salinity shock treatment was 28 ppt, 30 ppt, 32 ppt, 34 ppt and 36 ppt. Anava test was use to evaluate the differences between treatment. The result show, that the highest number of spores was occur on the temperature 31°C and the lowest numbers on the temperature 25°C (control). While the optimal salinity which influenced spores realize on 34 ppt and the lowest on 28 ppt (control). The result can be concluded that, the temperature and salinity shock can be use as stimulating spore realize.

Item Type:Monograph (Documentation)
Subjects:S Agriculture > SH Aquaculture. Fisheries. Angling
Divisions:Faculty of Fisheries and Marine Sciences > Department of Marine Science
ID Code:23451
Deposited By:Mr UPT Perpus 2
Deposited On:25 Oct 2010 10:02
Last Modified:25 Oct 2010 10:02

Repository Staff Only: item control page