KAMAN KUALITAS POD KAKAO YANG DIAMONIASI DENGAN ARAS UREA YANG BERBEDA

Pujaningsih, R.I. and Sutrisno, C.I. and Sumarsih, S. (2006) KAMAN KUALITAS POD KAKAO YANG DIAMONIASI DENGAN ARAS UREA YANG BERBEDA. Documentation. FAKULTAS PETERNAKAN.

[img]PDF - Published Version
Restricted to Repository staff only

421Kb

Abstract

Production of cacao's waste product (cacao pod) was increasingly in line with the increasing of cacao production in Indonesia. Research's aim to study the influence of urea level at cacao pod amoniation process to quality of physical organoleptic, production of volatile fatty acids (VFA) and ammonia concentration (NH3). Research was done from January until April 2005 at laboratory of Technology and Feed Industry and laboratory of Animal Nutrition and Feed Science, Faculty of Animal Science, Diponegoro University. Randomized completely device with five urea's level addition (0, 3, 6, 9 and 12%) as treatments and three replications were used in this research. Data were analyzed by ANOVA and continued by Duncan test and polynottlial orthogonal test. Parameter observed is VFA's production, concentration of NH3 and quality of physical organoleptic. VFA's production and concentration of NH3 from ammoniated cacao pod are 65,75; 77,67; 81,83; 85,25; 83,75 mM and 2,77; 4,01; 6,16; 9,21 and 12,47 mM, respectively. The polynotnial orthogonal test to the VFA's production yield the optimal point at urea's level of 9,69% and produce the VFA of 85,91 mM. The polynomial orthogonal test for the concentration of NH3 follow the equation Y = 2,7 + 0,35X + 0,038X2 (R2 = 0,98). pH's value before and hereafter ammoniation are 6 and 8-9 at temperature of 28-30°C, respectively. The different level of urea significantly effects (r0,01) the improving of typical anitnonia's aroma to become progressively sharply, minimization of fungi existence, improving crumb texture and sharpen the brown colour. Research's conclusion showed that ammoniation by using urea can improve the quality of cacao pod nutrition posed at the height of VFA's production, concentration of NH3 and also the quality of physical organoleptic.Potensi produksi hasil samping perIcebunan kalcao (pod kakao) terus meningkat sejalan dengan meninglcatnya produksi biji kakao di Indonesia. Penelitian bertujuan untuk mengkaji pengaruh aras urea pada proses amoniasi pod kalcao terhadap kualitas fisik-organoleptik, produksi "volatile fatty acids" (VFA) dan konsentrasi amonia (NH3). Penelitian dilalcsanalcan bulan Januari-Maret 2005 di Laboratorium Telcnologi Makanan Ternak dan Laboratorium Ihnu Ma'caftan Ternak Falcultas Petemalcan Universitas Diponegoro, Semarang. Rancangan acak lengkap dengan lima perlakuan penambahan aras urea (0, 3, 6, 9 dan 12%) dan tiga kali ulangan digunakan pada penelitian ini. Data dianalisis ragam dilanjutkan uji wilayah ganda Duncan untuk mengetahui perbedaan antar perlakuan dan uji polinomial ortogonal untuk mengetahui aras ure,a yang optimal. Parameter yang diamati adalah produksi VFA, konsentrasi NH3 dan sifat fisik organoleptik. Produksi VFA dan konsentmsi NH3 pod kakao amoniasi dengan aras urea berbeda masing-masing adalah 65,75; 77,67; 81,83; 85,25; 83,75 mM dan 2,77; 4,01; 6,16; 9,21 &In 12,47 mM. Uji polinomial ortogonal untuk produlcsi VFA menghasilkan titik optimal pada aras urea 9,69% clan produksi VFA sebesar 85,91 mM. Uji polinomial ortogonal untuk konsentrasi NH3 mengikuti persamaan Y = 2,7 + 0,35X + 0,038X2 (R2 = 0,98). Nilai pH sebelum dan sesudah amoniasi masing-masing adalah 6 dan 8-9 pada kisaran suhu 28-30°C. Perlakuan aras urea yang berbeda berpengaruh sangat nyata (p<0,01) meningkatkan bau khas ammonia menjadi semakin tajam, meminimalkan keberadaan jamur, meningkatkan keremahan tekstur dan memekatkan wama coklat yang terbentuk. Kesimpulan penelitian adalah amoniasi menggunalcan urea dapat meningkatkan kualitas nutrisi pod kakao yang ditunjuldcan dengan meningkatnya produksi VFA, konsentrasi NII3serta sifat fisik organoleptilcnya.

Item Type:Monograph (Documentation)
Subjects:Q Science > QK Botany
Divisions:Faculty of Animal and Agricultural Sciences > Department of Animal Agriculture
ID Code:21256
Deposited By:Mr UPT Perpus 5
Deposited On:27 Aug 2010 09:28
Last Modified:27 Aug 2010 09:28

Repository Staff Only: item control page