Mahadini, Nurdina (2003) HUBUNGAN ANTARA PRAKTIK IBU DALAM PENYIAPAN MAKANAN DAN MINUMAN DENGAN KEJADIAN DIARE PADA ANAK UMUR 1-4 TAHUN DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS II TEGAL BARAT KECAMATAN TEGAL BARAT KOTA TEGAL TAHUN 2003. Undergraduate thesis, Diponegoro University.
| PDF - Published Version 35Kb |
Official URL: http://www.fkm.undip.ac.id
Abstract
Pendahuluan : praktik ibu yang buruk dalam penyiapan makanan dan minuman merupakan ssalah satu faktor yang dapat berpengarug terhadap kejadian diare pada anak. Tujuan umum dari penulisan ini adalah mengetahui hubungan antara praktik ibu dalam penyiapan makanan dan minuman dengan kejadian diare pada anak umur 1-4 tahun. Jenis penelitian ini analitik observasional dengan menggunakan desain case control study. Populasi penelitian ini adalah anak umur 1-4 tahun di wilayah kerja Puskesmas II Tegal Barat. Sampel yang diambil 70 anak kelompok kasus dan 70 anak kelompok kontrol. Pengolahan data menggunakan uji hipotesis Odds Ratio dengan menggunakan program komputer. Hasil hipotesis OR menunjukkan bahwa praktik ibu yang buruk merupakan faktor risiko terjadinya diare pada anak umur 1-4 tahun dengan tingkat risiko sebesar 4,2 kali. Kelompok status gizi kurang, praktik buruk ibu merupakan faktor risiko kejadian diare sebesar 1,9 kali. Kelompok anak yang diberi ASI Ekslusif praktik buruk ibu merupakan faktor risiko kejadian diare sebesar 4,2 kali. Kelompok anak dengan riwayat BBLR < 2500 gram, praktik buruk ibu merupakan faktor risiko kejadian diare sebeasar 5,3 kali, kelompok anak dengan BBLL > 2500 gram, praktik buruk ibu merupakan faktor risiko kejadian diare sebesar 3,5 kali. Kelompok anak jenis kelamin laki-laki, praktik buruk ibu merupakan faktor risiko kejadian diare sebesar 3,1 kali, kelompok jenis kelamin perempuan praktik buruk ibu merupakan faktor risiko kejadian diare sebesar 5,5 kali. Anak dengan rumah memiliki jamban, praktik buruk ibu merupakabn faktor risiko kejadian diare sebesar 2,5 kali, kelompok yang tidak memiliki jamban, praktik buruk ibu merupakan faktor risiko kejadian diare sebesar 16,8 kali. Kelompok sumber air minum dari sumur, praktik buruk ibu merupakan faktor risiko kejadian diare sebesar 12 kali, kelompok yang menggunakan sumber air minum dai ledeng, praktik buruk ibu merupakan faktor risiko kejadian diare sebesar 2,7 kali. Kelompok jenis lantai dari tanah, praktik buruk ibu merupakan faktor risiko kejadian diare sebesar 4,1 kali, kelompok jenis lantai dari semen/ubin, praktik buruk ibu merupakan faktor risiko kejadian diare sebesar 3,4 kali. Saran yang dapat diberikan antara lain yaitu peningkatan perilaku hidup bersih, sehat dan kebersihan lingkungan. Kata Kunci: Anak, Diare, Praktik Ibu, Puskesmas II Tegal Barat, Tahun 2003 THE CORRELATION BETWEEN THE PRACTICAL OF MOTHER IN PREPARING THE FOOD AND THE DRINK WITH IN THE INCIDENCE OF DIARRHEA IN THE CHILDREN AGED 1-4 YEARS OLD IN THE WORK AREA OF PUBLIC HEALTH CENTER II, WEST TEGAL, WEST TEGAL SUB DISTRICT TEGAL 2003 Introduction : a bad practicalof mother in preparing food and drink is one of factors which can influence the incidence of diarrhea in the children. The general aim of this writing is to know the correlation between the practice of mother ini preparing food and drink with the incidence of diarrhea in children age 1-4 years old. Kind of this research is observational analytical by using case control study design. Population of this research is children aged 1-4 years old in the work area of Public Health Center II, West Tegal. Samples taken is this research were 70 children case group and 70 children of control group. Data processing uses hypotesys test of Odds Ratio by using computer program. Hypotesys result of OR indicates that bad practice of mother is a risk factor of diarrhea in the children aged 1-4 years old with risk level is the amount of 4,2 times. The group of less nutrient status, bad practice of mother are incidence risk factor of diarrhea in the amount of 7,2 times, the group of good nutrient status, bad practices of mother are incidence factors of diarrhea in the amount of 1,9 times. The group of children given exclusive mother's milk, bad practices of mother are incidence risk factors of diarrhea in the amount of 6 times. The group of children who aren't given exclusive mother's milk, and bad practise of mother are incidence risk factors of diarrhea in the amount of 4,2 times. The children group with birthweight history < 2500 grams, a bad practice of mother are incidence risk factors of diarrhea in the amount of 5,3 times, the children group with birthweight > 2500 grams, a bad practice of mother are incidence risk factors of diarrhea in the amount of 3,5 times. The male children group with bad practice of mother are incidence risk factors of diarrhea in the amount 3,1 times, the female children group with bad practice of mother are incidence risk factors of diarrhea in the amount of 5,5 times. The children with houses having privy with bad practice of mother are diarrhea incidence risk factors in the amount of 16,8 times. The group that drinking water source is from plumbing with bad practice of mother are diarrhea incidence risk factors in the amount of 2,7 times. The group of floor type from land with bad practice of mother are diarrhea incidence risk factors in the amount of 4,1 times, the group of floor type from cement/floor tile bad practice of mother are diarrhea incidence risk factors in the amount of 3,4 times. The suggestion which can be given is the behaviour increasing of healty, clean life and environment cleanliness. Keyword : Children, Diarrhea, Mother Practice, the Public Health Center II, West Tegal, 2003
Item Type: | Thesis (Undergraduate) |
---|---|
Subjects: | R Medicine > RA Public aspects of medicine > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine |
Divisions: | Faculty of Public Health > Department of Public Health |
ID Code: | 17834 |
Deposited By: | INVALID USER |
Deposited On: | 27 Jul 2010 13:59 |
Last Modified: | 27 Jul 2010 13:59 |
Repository Staff Only: item control page